top of page

FORFATTER KNUD HOLST 

OM KNUD HOLST

Knud Holst var født, opvokset og levede det meste af sit liv i Vendsyssel. Han boede i mange år i Løkken, gift med forfatter Kirsten Holst, far til tre døtre, heriblandt forfatteren Hanne-Vibeke Holst. Fra 1981 og frem til sin død boede Knud Holst i Vrensted. En modernistisk lyriker, forfatter til noveller og digtsamlinger på både rigsdansk og vendelbomål. Knud Holst modtog flere legater og fik som anerkendelse Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1985.


Selv efter sit nationale gennembrud som lyriker i 1962, forblev Knud Holst bofast i Vendsyssel. I digtsamlingen ”Kragevending – Landsbydigte” – ses et ligefremt sprog, hvor holdning, engagement og stemthed for de små samfund træder frem. ”Det gælder livet / ellers gælder det ikke”, hedder det i digtet ”Personer på stedet” fra digtsamlingen Kragevending.


Knud Holst er en ægte ”forfatter af Vendsyssel”,

og har bidraget stort til den vendsysselske

kulturarv. I de senere år er Knud Holst’s

forfatterskab dog gået lidt i glemmebogen og

med Hanne-Vibeke Holst’s roman ”Knud den store”

blev fokus rettet mod Knud Holst’s liv, personlighed,

opture og nedture i tilværelsen.


I Vrensted kendte alle Knud Holst – han var et fast indslag i landsby-billedet. Knud Holst’s sidste år var præget af sygdom og misbrug. I Ane Maries Hus vil vi gerne mindes og hædre Knud Holst som en stor Vendsyssel-forfatter, der på fineste og mest autentiske vis kunne formidle landsbykultur.

Knud Holst "afdelingen" vil høre hjemme på første sal i Ane Maries Hus i sammenhæng med et stort kreativt rum med kunsthåndværk.

Knud Holst foto 3.jpg

Vi vil give nyt liv til Knud Holst’s forfatterskab og kunstværker. Har du særlig indblik i eller interesse for Knud Holst's forfatterskab og værker, så hører vi gerne fra dig !

EN HYLDEST TIL HANS FORFATTERSKAB


En særlig plads i projektet skal gives til forfatter Knud Holst. Knud Holst var en ægte “Vendsyssel forfatter”, som skrev om den landbo- og landsbykultur, han var rundet af. Knud Holst tilbragte de sidste 14 år af sit liv i Vrensted og var en kendt og elsket original.

I foråret 2022 afsløres en ny skulptur i stentøj af Knud Holst i "Ane Maries Have". Skulpturen er udført af billedhugger Bodil Dam, og afsløres ved en fejring af Knud Holst lørdag den 2. april. Knud Holst's 3 døtre deltager i fejringen.

Vendsysseltræet III.jpg

Knud Holst’s døtre støtter projektet i Ane Maries Hus.

Forfatter Hanne-Vibeke Holst siger:

Min far, forfatteren Knud Holst (1936-1995), tilbragte hele sit liv i Vendsyssel. Barndommen tilbragte han i den østlige del, som ældste søn i hårdtarbejdende husmandsfamilie, der havde svært ved at få enderne til at mødes. Sit voksne liv kom han derimod til tilbringe vestpå, først i Løkken, og senest i Vrensted. Selvom han med sit intellektuelle kunstnergemyt på mange måder stak ud, allerede som barn, og sikkert ville have fundet flere ligesindede i storbyen, var han så knyttet til landsdelen - til naturen, vejrliget, kulturen, sproget og vendelboerne, at han ikke lod sig omplante.

            Han blev, og derfor blev han også ved med at observere, udforske og skrive om den landbo- og landsbykultur, han var rundet af, og om den forandring, den disruption, som han før nogen anden så komme som en konsekvens af den moderne udvikling. Centralt i hans  forfatterskab står netop tabet af identitet, mening og fællesskab, som allerede blev tydelig under tressernes velstandsstigning og halvfjerdsernes undertiden brutale centralisering. 

            I tale, på skrift, i radio og på fjernsyn advarede han mod de politiske beslutninger, der førte til affolkningen af landsbyerne, butiksdøden, skolelukningerne og alt det, vi i dag kæmper med.

            Jeg tror, at der i hans samlede værk (hvoraf der findes flere tekster på vendelbomål og mange tegninger af folk og fæ) både kan findes uvurderlige vidnesbyrd om det, der var engang, men også inspiration til det, der kan komme i fremtiden. Men dette værk, og erindringen om denne mand og det engagement i lokalsamfundet, han og (andre) stod for, kan nemt forsvinde, hvis ikke der er en stedlig forankring. Et sted, der formidler forfatteren, litteraturen, ideerne og de nye visioner.

            Sådan et sted kunne Ane Maries Hus blive. Desuden ville en konkret lokalitet i et konkret og levende landsbysamfund som Vrensted også gøre det muligt at danne et litterært selskab til fremme af Knud Holst’s forfatterskab. Dermed fremtidssikres en litteratur, der både kritisk og kærligt, empatisk og udfordrende, har fortalt vendelboernes historie gennem en dramatisk og ofte smertelig forandringsproces. 

            Jeg håber, at projektet bliver gennemført og det har selvsagt min (og mine søstres) varmeste støtte. Og jeg er helt sikker på, at vores far ville have glædet sig. Han holdt meget af Vrensted.

 

 

Med venlig hilsen

Hanne-Vibeke Holst

STØTTEERKLÆRING 

bottom of page